500 nieuwe woningen gepland in groene noorden van stad Turnhout

04/09/2020

TURNHOUT - 494 woningen, waarvan 326 appartementen en 86 sociale woningen. Dat hoopt projectontwikkelaar Vooruitzicht over een termijn van tien jaar te realiseren op de Heizijdse Velden, het gebied tussen Fonteinstraat en Veldekensweg. De nieuwe woonbuurt moet de sterke bevolkingsaangroei van Turnhout kunnen opvangen.

De plannen voor een nieuw stuk stad in de nabijheid van de Heizijde zijn niet nieuw. Twintig jaar geleden al maakten deze deel uit van het project Turnhout Woonstad. De ontwikkeling van de Heizijdse Velden zou gefaseerd gebeuren. De voorbije jaren ontstonden de woonbuurten Bruyne Strijd en Plamaten, werd de stadsboerderij met zelfoogsttuin gerenoveerd en aangelegd en kwam er een nieuw, mooi landschapspark met waterpartijen, picknick- en spelplaatsen die de voorbije zomer veel volk lokten.

Over de buurt die wordt gebouwd, zijn de ideeën de voorbije jaren wel wat gewijzigd. Waar aanvankelijk werd gedacht aan ruimere, vrijstaande woningen voor de betere verdieners, ligt nu een plan op tafel dat een grote mix van woonvormen bevat. “We hebben goed gekeken naar wat in Turnhout wordt gevraagd”, zegt commercieel directeur Colin Sewalt. “Ook hebben we gekeken naar wat snel wordt verkocht en wat lang te koop blijft staan. Op basis van die gegevens hebben we een buurt ontworpen met een mix van woningen en mid-range appartementen.”

Duurzaam bouwen

Vastgoedontwikkelaar Vooruitzicht heeft, vooral in Antwerpen, heel wat referenties, waaronder de Antwerpse Regattawijk. De Heizijdse Velden heeft hoge ambities op het vlak van ecologie en duurzaamheid. Naast de groene omgeving - de woonbuurt grenst aan het recent aangelegde landschapspark - is er gekozen om de wijk autoluw te maken. “Alle parkeerplaatsen, ook die van de woningen, zijn ondergronds. Aan de rand van de buurt is er parkeergelegenheid voor de bezoekers.”

Op het dak van het geplande nieuwe ziekenhuis in de buurt komen zonnepanelen die op termijn ook aan de bewoners van de Heizijdse Velden kunnen worden verhuurd. Het Kempense bedrijf Hita wil in Turnhout drie of vier geothermiecentrales bouwen. De eerste komt bij het nieuwe ziekenhuis. “Daarom wordt ook een warmtenet aangelegd dat hierop kan aantakken. “In eerste instantie sluiten we dat warmtenet aan op een wartekrachtkoppelingssysteem, al kunnen we snel overschakelen. De bouwheer neemt een deel van de aansluitkosten voor zijn rekening, zodat de eigenaars nog maar ongeveer 2.500 euro in plaats van 8.000 euro zouden moeten betalen.“

De woningen zijn ontworpen om er levenslang in te kunnen wonen. “Met enkele eenvoudige aanpassingen kan een woning bijvoorbeeld meteen rolstoelvriendelijk worden gemaakt.”

 

Grote impact

Buurtwinkels of een schooltje komen niet in de nieuwe woonbuurt, al was dat aanvankelijk wel de bedoeling. “Die zijn er rondom de buurt”, zegt Colin Sewalt. “We willen wel bekijken of we de zelfpluktuin nog kunnen uitbreiden of optimaliseren.”

Het hele project omvat 326 appartementen en penthouses, 82 gezinswoningen en 86 sociale woningen. Het duurt jaren eer die er allemaal staan. “Dit is Antwerpen niet. We hebben begrepen dat we in Turnhout onze tijd moeten nemen”, lacht Colin Sewalt. “Maar over tien jaar hoop ik toch in deze buurt rond te kunnen lopen.” Liefst in de beste verstandhouding met de huidige bewoners. “We weten dat de impact van dit project groot is en zijn het gewend om met de buurt te overleggen. We kunnen het ons niet permitteren om er een zootje van te maken. We overleggen met de buurt over de verkeersdoorstroming, over minderhinderplannen tijdens de werkzaamheden en over de inrichting van het openbaar domein.”

Bron: gva.be

Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be

Terug naar overzicht

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak?

Download ons gratis magazine

Dank u voor uw aanvraag.

U ontvangt zo dadelijk een e-mail met verdere informatie

U wenst ons magazine met de geweldige dingen die Heizijde u te bieden heeft? Vul dan hieronder uw e-mailadres in, en ontvang deze meteen in uw inbox.

Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen
Gelieve de voorwaarden te accepteren

The form contains errors

  • {{validation.errorMessage}}